Karijes – raširena bolest zuba

Što je karijes?

Karijes je “bolest” zuba. Označuje ga propadanje zdravog tvrdog zubnog tkiva uzrokovano metaboličkim produktima bakterija koje se hrane ostacima hrane, koja zbog nedovoljne oralne higijene ostaje u ustima.

U većini slučajeva ostane neprepoznat te pacijenti dolaze tek kada zub zaboli, a tada je već “napredovao” do živca.

Zašto nastaje karijes? 

Karijes nastane kada se ostaci hrane, koji se zadržavaju na površinama zubi, mehanički ne očetkaju četkicom i pastom. Bakterije, stanovnici usne šupljine, hrane se tim istim ostacima te izlučuju kiseline koje nagrizaju caklinu, a kasnije i dentin zuba. S vremenom nastane “rupa” u zubu kroz koju bakterije napreduju dalje do živca i izazivaju upalu živca i zubobolju.

Kako znati imam li karijes? 

Očituje se kao crne ili mliječno bijele mrlje ili pak kao “rupe” na površinama zuba. Takvi zubi najčće budu osjetljivi, tj. bolni na hladne ili slatke podražaje.

To je znak za uzbunu, odnosno odlazak stomatologu.

Kako se liječi karijes?

Liječenje karijesa ili popravak zuba podrazumijeva uklanjanje promijenjene i omekšale zubne površine te ispunjavanje istih estetskim kompozitnim materijalima za ispune = plombama.

Estetski kompozitni materijali za ispune ili popularno nazvani “bijele plombe” u našoj se poliklinici koriste otkako su ušli u upotrebu, a svojom su se bojom, tvrdoćom i ostalim svojstvima približili svojstvima prirodnih zuba.

Kako spriječiti nastanak karijesa? 

Potrebno je naglasiti važnost redovitih kontrolnih pregleda kod stomatologa svakih 6-12 mjeseci jer je to jedini način da se pravovremeno detektira i liječi karijes.

Uz redovite kontrole veliku ulogu čini održavanje higijene zubi i usne šupljine, kao i čćenje kamenca u stomatološkoj ordinaciji.

Koja je cijena liječenja karijesa? 

Cijena popravka zuba ovisi o veličini karijesa. Naime, zahvaćena površina karijesom nije kod svakoga jednaka. O veličini ispuna tj. plombe, ovisi i cijena tretmana, a to je od 300 do 500 kuna.

Zub možemo sanirati:

  • jednoplošnim
  • dvoplošnim ili
  • troplošnim ispunom.

Ako je karijes jako dubok, često je potrebno napraviti i endodontsko liječenje zuba, a njegova cijena ovisi o broju korijenskih kanala koje moramo tretirati.

Za popravak svog zuba, obratite nam se s povjerenjem jer koristimo zdrave materijale pomoću kojih vraćamo vašem zubu funkciju i prirodan izgled.

Naručite se na pregled

Call Now Button