Što je ortopan i zašto je važan?

Ortopan je najpopularniji naziv za dvodimenzionalnu rendgensku snimku svih zubi i koštanih struktura. U stručnim krugovima za ovu RTG snimku koristimo još neke nazive: ortopantomogram, panoramska radiografija i ortopantomografija.

Zašto se kaže da je ortopan temelj svake stomatološke dijagnostike? Zašto je tako neophodan u radu stomatologa?

Ortopan je osnovna radiološka ekstraoralna snimka jer radimo panoramsko dvodimenzionalno snimanje svih zubi obje čeljusti te okolnih koštanih struktura.

Služi nam za:

  • utvrđivanje točne dijagnoze tijekom prvog pregleda
  • planiranje terapije tijekom pregleda
  • praćenje tijeka bolesti
  • kontrolu rezultata stomatološke terapije
  • kontrolu endodontske terapije tj. jesmo li napunili dobro korijenske kanale itd.

Što nam pokazuje ortopan?

Kao što smo već napomenuli, to je snimka obje čeljusti pa tako možemo vidjeti :

  • sve zube
  • sve koštane strukture
  • maksilarne sinuse
  • temporomandibularni zglob.

Je li snimanje ortopana sigurno za pacijente?

Pitanje je to koje si postavlja svatko tko je upućen na snimanje. Uz suvremene uređaje više nema mjesta strahu od zračenja jer emitiraju minimalne doze zračenja, gotovo zanemarive, u rangu zračenja mobitela.

Danas već i djeca mogu snimiti ortopan snimku, što nam govori o sigurnosti uređaja najnovije generacije.

Snimanje se odgađa, iz preventivnih razloga, u slučaju trudnica, da ne bi imalo kakve posljedice za plod. Iako neki proizvođači RTG uređaja tvrde kako je snimanje njihovim uređajima bezopasno za buduće majke i bebe, mi preporučujemo odgodu.

Za sve ostale pacijente snimanje je posve sigurno jer koristimo najsuvremeniji uređaj.

Ortopan – kako se izvodi snimanje? Kakav je postupak? 

Naš radiolog upozorava pacijenta da skine sav nakit s vrata (lanac, ogrlica), ušiju (naušnice), nosa, nausnica ili jezika (piercing) jer metalni predmeti mogu omesti snimanje. Ne možemo producirati kvalitetnu i preciznu snimku ako pacijent nosi nakit.

Snimanje je brzo, jednostavno i potpuno bezbolno. Izvodimo ga u posebno zaštićenoj prostoriji RTG odjela, dodatno štiteći pacijenta zaštitnom pregačom za radiološka snimanja. Radiolog postavlja pacijenta u pravilan položaj. Za snimanje je potrebno tek desetak sekundi, a snimka se odmah reproducira na zaslonu računala.

Široka upotreba ortopana u dentalnoj medicini 

Budući da omogućuje vidljivost velike anatomske regije, ortopan koristimo u raznim granama dentalne medicine:

ortodonciji 

Na temelju ortopana utvrđujemo zubni status te ima li kakvih anomalija u razvoju i nicanju zubi. Možemo jasno vidjeti zametke zubi koji još nisu niknuli. Možemo pratiti razvoj zubi, procjenu miješane denticije kod djece, vidjeti koliko je trajnih zubi, a koliko je mliječnih te traumatske promjene…

parodontologiji 

Služi nam za utvrđivanje parodontnih i periapikalnih patoloških procesa, za dijagnosticiranje razine kosti oko zuba, za utvrđivanje parodontitisa, parodontnih džepova, praćenje širenja bolesti te za kontrolu uspješnosti parodontološke terapije.

restaurativnoj stomatologiji – za otkrivanje i praćenje karijesa i trauma.

endodonciji 

Koristimo ga za otkrivanje patoloških promjena u pulpi, za utvrđivanje broja korijena zuba i jesmo li do kraja napunili sve korijenske kanale…

oralnoj kirurgiji

Na osnovu ortopana možemo otkriti ciste, tumore… Obavezno ga radimo prije vađenja zuba ili bilo kojeg drugog oralnokirurškog zahvata.

implantologiji 

U ovoj grani ortopan je jako važan kod planiranja ugradnje implantata te određivanja položaja sinusa i živaca.

Po završetku terapije, ovisno o terapiji i kada je to neophodno, pratimo pacijenta u razdoblju od 3, 6 i 12 mjeseci te nam ortopan u takvim slučajevima služi kao kontrolna snimka.

Budući da današnje digitalne snimke olakšavaju rad svima, od radiologa do stomatologa,  ortopan možemo vrlo jednostavno arhivirati u digitalnom obliku u bazu podataka, ali i slati e-mailom ili putem interneta na zahtjev pacijenata ili njihovih stomatologa, što bitno olakšava rukovanje i dostavu ortopana nadležnom liječniku.

Snimanje ortopana u Ozaljskoj 128

Više od 40 godina imamo iskustvo u snimanju ortopana i svih ostalih  RVG i RTG snimki zuba stručno, brzo, bez čekanja i naručivanja, kako za naše pacijente tako i za vanjske. Snimajte svoje zube sigurno uz najsuvremenije uređaje i educiranog stručnjaka, radiologa – u Dentalnoj poliklinici dr. Gikić!

Call Now Button