CBCT – 3D snimka zubi

CBCT – 3D (Cone Beam Computed Tomography), za razliku od ortopana, trodimenzionalna je snimka zubi i koštanih struktura. Zahvaljujući trodimenzionalnoj dijagnostici imamo potpunu informaciju o snimljenom području. S druge strane, ako se snimaju svi zubi, imamo kompletan uvid u stanje u usnoj šupljini.

Vidljivost treće dimenzije anatomskih struktura stomatolozima, a prije svega oralnim kirurzima, bitno olakšava planiranje oralnokirurških i implantoloških zahvata te izradu optimalnog plana terapije tijekom prvog pregleda.

Što sve možemo snimiti? 

Uređajem za 3D snimanja možemo snimati i producirati trodimenzionalnu snimku:

  • jednog zuba
  • segmenta čeljusti
  • obje čeljusti

Najmodernija CBCT – 3D dijagnostika 

Kako se snima CBCT – 3D snimka?

CT uređaj snima na bazi konične zrake.

Naš uređaj ORTHOPANTHOMOGRAPH 0P 300 snima zube najvišim stupnjem preciznosti uz najnižu razinu zračenja. Pruža nam sve tri dimenzije koštanih struktura i zubi – visinu, širinu i dužinu.

Što to nama znači?

To znači da oralni kirurg na temelju CBCT – 3D snimke može dobro procijeniti kvalitetu tj. gustoću kosti i lakše planirati terapiju poput nadogradnje kosti, ugradnje implantata, podizanja sinusa itd.

Pomoću trodimenzionalnih projekcija imamo vizualizaciju zubnih struktura u stvarnom prostornom prikazu i to u mjerilu 1:1. To je jedna od velikih prednosti ovog načina snimanja zubi. Mogućnost pogreške pri postavljanju dijagnoze, planiranju terapije, izradi plana terapije, mjerenju i određivanju optimalne pozicije za ugradnju implantata na ovaj je način drastično smanjena.

Je li CBCT – 3D snimanje opasno za mene?

Kao što smo već spomenuli, koristimo ultimativni uređaj s minimalnim dozama zračenja, koje su zanemarive. Istim uređajem možemo snimati ortopan i 3D snimke, a to znači da je snimanje trodimenzionalnih snimaka jednako opasno odnosno bezopasno kao i snimanje dvodimenzionalnih snimaka. Pacijent je zaštićen zaštitnom pregačom za radiološka zračenja.

Je li snimanje bolno i neugodno? 

Snimanje je potpuno bezbolno, jednostavno, ugodno, brzo i precizno. Dovoljno je tek nekoliko minuta da se pacijent postavi u pravilan položaj i da uređaj odradi ciklus okretanja oko pacijentove glave. Snimka se zatim reproducira u 3D prikazu na zaslonu računala.

Kada preporučujemo snimanje 3D snimke? 

Pacijenta upućujemo na snimanje kada za to postoji opravdan razlog, a to znači da nismo sigurni u gustoću i kvalitetu kosti, kada planiramo implantološku terapiju ili neki teži oralnokirurški zahvat

Kada god nam je neophodan uvid u treću dimenziju, uz ortopan  snimamo i CBCT – 3D snimku.

Vizualizacijom i projekcijom ugradnje implantata dr. Gikić pacijentu može zornije prikazati gdje će biti ugrađeni implantati u čeljusti nakon završene terapije. Pacijentu je lakše objasniti, pokazujući mu na snimci, ima li dovoljno kosti, gdje se nalaze sinusi, jesu li spušteni te je li potrebno napraviti sinus lift tj. podizanje maksilarnih sinusa. Isto tako, ako je riječ o povučenoj kosti, pacijentu se na snimci može pokazati o kojoj regiji se radi te mu preporučiti nadogradnju umjetnom kosti.

Dentalna poliklinika dr. Gikić prepoznata je kao referentni centar za najteže oralnokirurške i implanto-protetske zahvate, kao što su All on 4 i Zygoma, za čije je planiranje i izvedbu neophodno CBCT – 3D snimanje.

Svaka moderna stomatološka ordinacija ili poliklinika implantološke zahvate ne planira i ne radi bez uvida u CBCT – 3 D dijagnostiku.

Koristimo prednosti suvremene tehnologije za dobrobit naših pacijenata te sigurnost i dugotrajnost naših radova.

Call Now Button